Ontwerp

Een Studio-loft die een thuis- en kunstgalerie is

Een Studio-loft die een thuis- en kunstgalerie is

Gelegen aan een rustige straat die parallel loopt aan een drukke boulevard in Alsancak, een van de meest dichtbevolkte buurten van Izmir, Turkije, staat een ongewone interieurombouw. Oorspronkelijk riep de opdracht op om de begane grond en de bovenste verdieping van dit gebouw (dat deel uitmaakt van een flatgebouw van vijf verdiepingen) alleen te maken tot een speciale fotostudio. In de loop van het ontwerpproces hebben de klant- en architectenteams Zaas en Yerce de ruimte opnieuw vormgegeven en overeengekomen dat dit verder kon gaan dan alleen een studio. Het eindresultaat is een unieke plek die een huis, een professionele fotostudio en een openbare kunstgalerie omvat.

  • 1 |
Aan de achterzijde van de eerste verdieping bevindt zich een eigen woongedeelte. Met een tv-beugel aan het plafond kan een flatscreen-tv voor het raam worden opgehangen, met uitzicht op de rustige straat.

  • 2 |
Een dubbele werkruimte bevindt zich ook in de woonkamer, met het bureau omhoog gedrukt tegen een interne glazen wand en naar buiten kijkend. Een drietal zwevende wandplanken bevat enkele boeken en foto's.

  • 3 |
Een ongebruikelijke kenmerkende muur vormt de tegenoverliggende kant van de woonkamer, achter een reeks witte onderkasten. Omgevingsverlichting schijnt van achter de kasten om de installatie te verlichten.

  • 4 |
De residentiële eerste verdieping wordt bereikt via een zwevend trapontwerp vanuit de fotostudio en galerieruimte. Elke stap is een metalen 3D-parallellogramframe, afzonderlijk op de studiowand gemonteerd om de klim naar het mezzanineplatform te vormen. Het moderne leuningontwerp wordt verlicht door LED-stripverlichting.

  • 5 |
Net onder de lip van de mezzanine bevindt zich een receptie voor gasten, gelegen aan een kleine opslagmuur met een felgele nis. Een zwarte accentstoel schommelt in het midden van de studioruimte op de begane grond en biedt een plek om te ontspannen tussen fotoshoots.

  • 6 |
Een klein bijzettafeltje, naast de zwarte en houten fauteuil, biedt een plek om een ​​kopje koffie neer te zetten tijdens werkpauzes - of zelfs om een ​​ontspannende kaars aan te steken. De stoel en zijn partner staan ​​in de richting van het uitzicht op de rustige straat, gezien door enorme zwarte glazen deuren.

  • 7 |
Aan de andere kant van de studio bij de trap hangt een grijze galeriewand. Perimeterverlichting straalt langs de boven- en onderrand. Achter de receptie van de gast staat een werktafel, voor een kitchenette en de deur naar de badkamer van de galerij.

  • 8 |
Net voorbij de overloop bovenaan de zwevende trap is er een ontspanningsruimte met een flikkerende moderne open haard en twee comfortabele eigentijdse fauteuils. In de ontwerpfase werd de vraag gesteld hoe een eenvoudige afdeling omgevormd kon worden tot een multifunctioneel gebied waar verschillende functies en instellingen voor het leven naast elkaar konden bestaan. Er werd gezocht naar oplossingen om permeabiliteit binnen deze functies vast te stellen, om een ​​vrije stroom tussen gebruik en leven te creëren.

  • 9 |
De overloop op de eerste verdieping sluit aan op een platform in industriële stijl, dat een loopbrug is naar een thuisbibliotheek. Omdat een van de belangrijkste doelstellingen van de verbouwing was om de creatieve ruimte voor een fotostudio te maximaliseren, zijn de tussenverdieping en de eerste verdieping ontworpen om desgewenst als extra ruimte voor fotoshoots te dienen. De functies werken, wonen en exposeren, allemaal verweven onder het dak van een fotostudio, komen samen om een ​​'loft'-levensstijl te creëren.

  • 10 |
Een stevige stenen haard onderstreept de moderne open haard in de ontspanningsruimte. De haard is gekleed met een groep heldere decoratieve vazen ​​die het licht van de vlammen opvangen.

  • 11 |
Langs de open haard lopen grote ramen langs de muur van een eetgedeelte in de keuken, waarin een eiland dat zowel kook- als eetfuncties combineert centraal staat.

  • 12 |
Een glanzend verchroomde afzuigkap bekroont het keukeneiland met een eetgedeelte. Een roestvrijstalen gootsteen bevindt zich in het midden van het houten werkblad van het eiland.

  • 13 |
Schuifdeuren openen de keuken naar een terras, dat over de lengte van de woonkeuken en ontspanningsruimte loopt.

  • 14 |
Op het lange terras staat een jungle van planten.

  • 16 |
De eigen badkamer is toegankelijk via de slaapkamer.

  • 17 |
De garderobefaciliteiten voor gasten, op de galerijvloer, hebben een edgy industriële uitstraling.

  • 18 |
Tweevoudige glazen deuren openen de hele voorkant van het gebouw. Bezoekers van drukke tentoonstellingsopeningen kunnen overlopen naar de straatfoyer, op een brede stoep die bij de stad en de afdeling hoort.

  • 19 |
Wanneer een tentoonstelling vrij tussen binnenruimte en straat kan stromen, kunnen potentiële bezoekers van de tentoonstelling voorbijgaan en zonder filter doorlezen. Het gebied wordt een sociaal platform waar mensen zich kunnen mengen in het comfort van de openluchtstraat, in plaats van in de overdekte galerij te zitten.

  • 20 |
De slimme ontwerpconfiguratie heeft geresulteerd in de ultieme balans tussen scheiding en vermenging van functies. Het resultaat is een leuke ruimte die open kan zijn voor het publiek, maar toch de nodige privacy biedt waar dat nodig is.

  • 21 |
Perspectieftekening van de galerieruimte op de begane grond en het interieur van de eerste verdieping. Dit gedeelte omvat niet het privé-kantoor aan huis op de eerste verdieping, dat zich net naast de mezzanine zou bevinden.

  • 22 |
Vooraanzicht met dubbele glazen deuren die uitkomen op de openbare straatfoyer.

  • 23 |
Plattegrond van de begane grond.

  • 24 |
Plattegrond eerste verdieping (compleet met privékantoor).


Aanbevolen literatuur: 40 ongelooflijke lofts die grenzen verleggen


Bekijk de video: CPH24 - Studio Loft Apartment Tour (Juli- 2021).